Monday, July 21, 2008

Anda mungkin perlukan ruang di internet bagi menyimpan berbagai jenis fail yang ada di komputer anda. Ini ada gunanya. Sebagai contoh, jika anda bertukar tempat kerja, bekerja di luar daerah atau bertukar komputer, anda dapat mengambil semula fail-fail tersebut dari internet. Ia juga boleh digunakan sebagai satu sistem pendua (backup) sekiranya sesuatu berlaku pada komputer yang sedang anda gunakan. Terdapat beberapa laman yang memberikan khidmat menyediakan ruang sebegini untuk anda, dan laman yang popular adalah yang memberikan ruang secara percuma.


Kini ramai orang menggunakan ruang-ruang ini untuk berkongsi berbagai perkara termasuk e-book, games, perisian, musik, video, gambar, kandungan CD, VCD atau DVD. Pendek kata, apa saja yang boleh disimpan di komputer anda boleh disimpan di internet dan jika mahu, dikongsikan dengan oranglain.

Terdapat beberapa laman yang menawarkan servis ini, seperti berikut. Anda bolehlah pilih yang sesuai dengan citarasa anda:

http://www.ebookee.com/
http://avaxhome.org/ebooks/
http://read.freeduan.com/index.htm
http://gigapedia.org/
http://www.easy-share.com/
http://www.ebooks-share.info/
http://www.sharingengines.com/
http://free-ebooks.com.np/
http://www.bestsharing.com/
http://rapidshare.com/
http://old.ftp2share.com/
http://www.depositfiles.com/en/
http://mihd.net/
http://www.icefile.net/
http://www.bestsharing.com/
http://www.fileflyer.com/
http://www.filefactory.com/
http://www.zshare.net/

Sunday, July 13, 2008Berita status pencen guru


Bagaimana membuat Blog sendiri .....

Friday, July 11, 2008

Sijil Anugerah Perkhidmatan cemerlang tahun 2007
Tahniah diucapkan kepada kakitangan sekolah yang menerima anugerah daripada Pengarah Pelajaran Melaka atas pencapaian tersebut.
Mereka adalah
1. En Ahmad Rizal bin aziz
2. En Azmi Bin Samah
3. Cik Boey Siew Inn
4. En Md Yusof bin Md noh
5. Pn Narina Bt Leman Shah
6. Pn seet Chye Neo
7. En Sulaiman bin adan
8. Pn Wahida Bt Saul Hamid

Tuesday, July 8, 2008

Transformasi pendidikan bermula 2010

KUALA LUMPUR 12 Jun - Kementerian Pelajaran akan melaksanakan transformasi sistem pendidikan bermula 2010 bagi meningkatkan kualiti akademik, kokurikulum dan pembangunan sahsiah murid.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom berkata, transformasi tersebut akan melibatkan beberapa perubahan dari segi kurikulum dan sistem peperiksaan sekolah.

''Kami akan buat perubahan dari segi kandungan kurikulum supaya ia menjadi lebih menarik dan seronok serta tidak membebankan pelajar.

''Kita nak wujudkan konsep 'pelajar berlari ke sekolah dan berjalan pulang ke rumah' sebagai menunjukkan betapa mereka seronok dan teruja untuk menimba ilmu di sekolah,'' katanya ketika berucap merasmikan sambutan Hari Guru peringkat daerah Hulu Langat di sini hari ini.

Alimuddin berkata, selain kurikulum, transformasi tersebut juga akan melibatkan perubahan kepada sistem penilaian supaya tidak hanya berasaskan peperiksaan.

Menurutnya, melalui sistem penilaian baru itu, prestasi para pelajar akan dinilai sejak mereka berada di tahun satu lagi.

''Ini bermakna ketika pelajar-pelajar itu menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), peperiksaan mereka melibatkan silibus yang kecil sahaja kerana mereka telah dinilai sejak awal lagi,'' jelasnya.

Beliau memberitahu, sistem yang bakal dilaksanakan itu akan menggunakan sistem pengumpulan mata seperti dilaksanakan di universiti.

Menurut Alimuddin lagi, tahun ini sebanyak 50 sekolah telah dipilih sebagai perintis bagi melaksanakan transformasi tersebut dan ia akan diteruskan kepada 500 buah lagi pada tahun hadapan serta ke seluruh negara menjelang 2010.

Beliau berharap, melalui mekanisme transformasi itu, lebih ramai pelajar yang bermutu, berilmu pengetahuan dan berdisiplin dapat dilahirkan menjelang tahun 2020.

''Pelajar-pelajar yang berada di peringkat sekolah sekarang ini akan berusia antara 20 hingga 30 tahun menjelang 2020 dan produktiviti mereka sangat diperlukan untuk memajukan negara,'' katanya.